Aicinām piedalīties Ģimeņu pavāru mačos
04.04.2019 05:46
25. maijā Salacgrīvā jau ceturto reizi fanfaras ieskandēs Reņģēdāju festivālu. Šogad tajā sacentīsies Reņģēdāji – Prātvēderi ar devīzi: “Izdzīvot, sadzīvot un mazliet uzdzīvot!”. Neatņemama Reņģēdāju festivāla tradīcija ir Pavāru mači, kuros vispirms aicinām piedalīties aktīvās ģimenes. Vai zināt, kā top reņģu pudiņš? Kas ir “viltotie nēģi” un “darbaļaužu lasis”? To visu iepriekšējos gados varēja nogaršot Ģimeņu pavāru mačos.
Latviešu reņģēdāji arī svētku galdā ceļ izsmalcinātas reņģu uzkodas, un, iespējams, tām ir pat lielāka piekrišana nekā dārgajiem lašiem, nēģiem un pildītajām karpām. Vēl jo vairāk ir vērts ēst reņģu ēdienus ikdienā, jo reņģes ir omega-3 taukskābju un selēna avots, tajās ir arī A vitamīns, D vitamīns, fosfors, kalcijs un dzelzs. No veselīguma viedokļa labākas ir mazākas reņģes, jo tās ir jaunākas, līdz ar to nav paguvušas no vides uzņemt tik daudz piesārņojuma, piemēram, smagos metālus un dioksīnu. Vispopulārākā ir reņģu cepšana. Visvienkāršākais variants, protams, ir nedaudz sālītas reņģes uzcept uz pannas karstā eļļā. Pazīstama ir arī reņģu marinēšana. Zivju pārstrādes uzņēmumos ražo dažādi sagatavotas marinētas reņģes, tajā skaitā, svaigas, bet mājās visbiežāk marinē ceptas reņģes. No reņģēm iznāk arī pietiekami laba zupa. Veclaicīgi pamatīgs ēdiens ir sautētas reņģes pienā. No reņģēm var gatavot arī pīrāgu pildījumu, sacepumu un citus ēdienus. Savukārt kupinātas reņģes noder ne tikai kā uzkoda, bet arī kā pamatēdiens kopā ar vārītiem kartupeļiem un krējumu. Lai rokas pēc reņģu gatavošanas neostu pēc zivīm, tās vajag notīrīt ar svaigu citronšķēlīti vai kafijas biezumiem. Pēc mazgāšanas ieteicams ieziest ar krēmu.
Lai pieteiktu savu dalību atraktīvajos Ģimeņu pavāru mačos, nepieciešams iepazīties ar pavāru maču nolikumu (FB Reņģēdāju festivāls) un pieteikt savu dalību pa e-pastu: salacgriva.radits@gmail.com vai telefoniski – Marita 20211143
Festivāla rīkotāji sola naudas balvas attiecīgi 150, 100 un 50 eiro pirmajai, otrajai un trešajai vietai, kā arī sponsoru sarūpētos virtuves piederumus, sadzīves tehniku un garšvielas.Šī gada pavāru konkursa īpatnība – būs jāgatavo siltais ēdiens un ja paliks pāri, varēs savu meistardarbu pārdot gribētājiem. Pasākumu finansiāli atbalsta Latv ijas Zivju fonds.
Celsim godā reņģes, kā to jau darījuši sābri igauņi, kuri 2006. gadā Zivsaimnieku savienības izsludinātajā iedzīvotāju balsojumā par igauņu nacionālo zivi kronēja reņģi.
Matreiālu sagatavoja Gints Šīmanis, 4.Reņģēdāju Festivāla sabiedrisko attiecību konsultants; tel: 29228032