28. marts, 2024, Ceturtdiena

Ginta, Gunda, Gunta

skatīties video
Jaunākais video no youtube.com

21. maijā Salacgrīvā notiks Pirmais Reņģēdāju festivāls.

31.03.2016 13:09

Festivāla pirmais uzdevums ir celt godā reņģi, otrais – celt vēl augstākā godā reņģu zvejniekus, bet trešais un pats galvenais uzdevums ir sumināt Reņģēdājus – šo apjomīgo un lielisko mūsu valsts iedzīvotāju kategoriju. Pašsaprotami, ka festivālā aicināti piedalīties visas Latvijas Reņģēdāji. Būtībā tas ir obligāti.

Festivāls sāksies Salacgrīvas jahtu laukumā desmitos no rīta piepaceltā noskaņā ar atbilstošām uzrunām, ragu mūziku un zinātniski populistisku referātu par Reņģēdāja sociālo fenomenu. Referāts vēl nebūs izskanējis, kad to pārtrauks vētrainas ovācijas, sagaidot no jūras malup nākošo reņģu laivu. Pirmais reņģu spannītis katram būs bez maksas. Un tad sāksies…

Festivāla ritējums sadalīts darba stundās, kurās reņģēdāji veiks noteiktus uzdevumus – teiks runas, sacentīsies reņģu pavārmākslā, grilēs un kūpinās, vārīs un sutinās. Reņģu pavāru sacensībās aicināts piedalīties ikkatrs, tā būs viena no svarīgākajām festivāla sastāvdaļām. Arī balvas uzvarētājiem pietiekami svarīgas.

Citā stundā Reņģēdāji spēlēs kumēdiņus, citā mērosies spēkiem, nākamajā asinās prātu, vēl citā rādīs senās zvejnieku prasmes, plostos vai spodrinās vietējo dialektu lielīšanās sacensībās.

Ja Reņģēdājam parādās nauda, viņš kļūst par lašēdāju. Būs iespēja apgrozīties gan lašu stūrī gan zušu kaktā. Protams, notiks arī visuresošā maija reņģu, garšvielu, amatniecības rīku, kliņģeru un citāda andelēšanās.

To visu caurvīs novada pašdarbības kolektīvu un viņu draugu dziedāšanas, dancošanas un muzicēšanas prasmes. Tiks saukti atmiņā novada Reņģēdāju vēstures piedzīvojumi - barona piespriestās rīkstes, dr. Kārļa Ulmaņa padomi, komisāru aizliegumi un beidzot - kuģu zāģēšana Briseles gādīgā uzraudzībā.

Pa to starpu Salacgrīvas Bocmaņa laukumā mazajiem Reņģēdājiem tiks piedāvāts Rakaru murdiņš, kur mazie varēs droši spēlēties, dziedāt, zīmēt un rakaroties, kamēr lielie kārtos lielās lietas.

Stundas skries kā rudeņa nordvests un puspiecos pēc pusdienas sāksies Reņģēdāju koncerts. Spēlēs „Lauku muzikanti”, „Džeski Glos” un saldajā ēdienā – vairāku Reņģēdāju paaudžu kulta grupa „Jumprava”

Arī tas vēl nebūs viss. Pēc koncerta nāks Reņģēdāju zaļumballe, kurā par labām emocijām un ritmu gādās Rumbas spēlmaņi no Kuldīgas un grupa Roja tieši no Rojas.

Viss pieklusīs ap saullēktu un dažs reņģu vīrs varbūt tieši no balles kāps laivā un brauks jūrā. Kā daudzkārt.

Pavisam drīz internetā par Reņģēdāju cenām varēs sākt iegādāties biļetes uz Festivāla koncertu un Zaļumballi. Dienas pasākumi būs bez  maksas.

Reņģēdāju Festivālu organizē Salacgrīvas novada pašvaldība. Satura producents ir pašmāju Reņģēdājs Dzintris Kolāts.

 

Kontakti:

Salacgrīvas kultūras nams – 64041458, parsla.dzerve@salacgriva.lv

Dzintris Kolāts - 29287746

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031