29. marts, 2024, Piektdiena

Agija, Aldonis

skatīties video
Jaunākais video no youtube.com

Masku izstāde Salacgrīvas muzejā

01.02.2013 08:14

31.janvārī Salacgrīvas muzejā ar masku izstādi „Nāciet, ļaudis, skatīties, kādi ērmi sētiņā!” arī folkloras kopa „Cielava” ieskandēja IV Starptautisko Salacgrīvas masku festivālu. „Čūži, čūži, rūži, rūži metenīša vakarā”, skan Cielavas spēlmaņu dziesma un izstāde ir atklāta....Folkloras kopas „Cielava” vadītāja un festivāla organizētāja Zenta Mennika stāsta „šī Cielavai ir ļoti liela svētku diena, jo kopš 2001 gada mēs darbojamies ar maskām – mācāmies tās taisīt, meklējam, pētām, piedalāmies masku festivālos. Pa šiem gadiem esam atraduši savu masku – tas ir mūsu vecītis, kurš ir ļoti jauks, tīrs, gaišs, varētu teikt pat saposies un dzīvo viņš tepat – Ainažu, Salacgrīvas un Vitrupes apkārtnē. Prieks, ka esat atnākuši tik kuplā skaitā, šodien mēs dīdīsimies, iesim rotaļās un cienāsimies.” 

bildes 030.jpg

Izstādes apmeklētājiem - Salacgrīvas vidusskolas skolēniem, pedagogiem un dažāda vecuma interesentiem Zenta pastāstīja par maskošanās un masku gatavošanas tradīcijām mūsu pusē un Latvijā. Daudz gudrību un zināšanu par šo seno latviešu tradīciju Zenta smēlusies pētnieces Aīdas Rancānes grāmatā „Maskas un maskošanās Latvijā.” Mūsu valstī masku tradīciju ir tik pat daudz, cik tautas tērpu, vairāk nekā 70 veidu. Ļoti atšķiras maskas Kurzemē no maskām Latgalē un Vidzemē. 

Pirms cienāšanās un rotaļām Zenta Mennika iepazīstina ar izstādes eksponātiem – vecīti, lielo sievu, lāci, dzērvi un budēli, pie reizes pastāstot, kā šīs maskas izgatavot un kādus materiālus labāk izmantot. Izrādās, maskās izmanto visas tās lietas, kuras vairs nav derīgas – vecos kažokus, lakatus, koka karotes un striķus, jāzina vien masku gatavošanas pamatprincipi.

Klausoties Zentas stāstījumā uzzinājām, ka īstais maskošanās laiks sākas no Miķeļiem septembrī, līdz Meteņiem februārī. Meteņu dienā maskas pēdējo reizi parādās un tad, līdz rudenim atpūšas. Meteņos maskas ir īpaši lustīgas tās draiskojas, dejo, jo tuvojas taču pavasaris.

Folkloras kopas vadītāja ir gandarīta par labo sadarbību ar Salacgrīvas muzeja darbiniecēm. „Katru gadu, pirms masku festivāla, muzejā būs kāds masku pasākums,” uzsver Zenta „ir svarīgi runāt, stāstīt un rādīt cilvēkiem par šīm senajām latviešu tradīcijām. Muzejā izstāde, 9. un 10.februārī Masku festivāls, divas dienas ikvienam būs iespēja apjaust, iejusties un izdzīvot maskošanos. Tiekamies svētkos!” 

Ilga Tiesnese

 

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031